ru

Новини

22 вересня 2016 - День осіннього рівнодення

Опубліковано: 22 вересня 2016

У 2016 році день осіннього рівнодення припадає на 22 вересня в 17:22 за київським часом. Саме в цю добу день дорівнює ночі – по 12 годин, коли Сонце переходить з північної півкулі в південну.

Спостерігати це явище можна одночасно по всій планеті. У північній півкулі з цього моменту починається астрономічна осінь, а в південній – астрономічна весна.

Як відзначали свято рівнодення слов'яни?

У давнину люди урочисто відзначали день осіннього рівнодення, знаючи, що зміни в природі відповідають внутрішнім змінам. Свято символізувало збір врожаю і гармонію природи. Цей перехідний трансформаційний час буває лише раз на рік. День осіннього рівнодення вважався святом і завжди відзначався пирогами з капустою, брусницею і м'ясом, а також народними гуляннями. Було прийнято збирати горобину і вставляти між віконними рамами кисті цієї ягоди разом з листям, так вони захищали своє житло від темних сил.

Грона горобини

Святкування в різних країнах

Різні народи світу надавали дню осіннього рівнодення містичне значення. У багатьох культурах вважалося, що саме в цей день відкриваються невидимі врата між небесами і землею, і тому в це свято слід направляти свої молитви в небо, загадувати бажання і будувати плани на майбутнє.

  • В Японії це державне свято, яке відзначається щорічно з 1948 року. Святкування полягає в «шануванні предків і збереженні пам'яті про померлих».
  • Кельти в день осіннього рівнодення відзначали Мабон (Mabon) – фестиваль другого врожаю і дозрівання яблук. Традиції Мабон з язичницьких часів живі у багатьох європейських країнах, де в кінці вересня традиційно проводяться свята врожаю.
  • У Франції з днем осіннього рівнодення пов'язано також незвичайне явище, яке відбувається в Кафедральному соборі Страсбурга. У цей день світло, проходячи через вітраж храму, перетворюється в зелений промінь, який висвітлює статую Христа. Це явище досі не отримало свого пояснення. Деякі вчені вважають, що творці вітража свідомо зашифрували таким чином якесь послання.
  • У Мексиці в день осіннього і весняного рівнодення багато хто намагається відвідати знамениту піраміду Кукулькан (на мові майя – "пернатий змій") в стародавньому місті Чичен-Іца. Піраміда орієнтована по відношенню до Сонця так, що в дні рівнодення сонячні промені падають на піраміду особливим чином, і на ній з'являється візерунок з трикутників світла і тіні. Орнамент зберігається практично 3,5 години. Мексиканці вірять, що якщо в цей час опинитися на вершині Кукулькан, то найзаповітніше бажання неодмінно збудеться.

У день осіннього рівнодення починається друга половина бабиного літа і, за народним повір'ям, яка погода буде в цей день, така буде і осінь. Ще народні прикмети кажуть: чим вересень сухіше і тепліше, тим краще буде осінь, тим пізніше настане справжня зима.

Зимове і весняне рівнодення. Зимове і літнє сонцестояння

Ошибка