ru

Статті

Новий стандарт обміну повідомленнями RCS. Що це таке?

Новий стандарт обміну повідомленнями RCS. Що це таке?

Опубліковано: 14 серпня 2019

3 грудня 1992 року було відправлене перше повідомлення: розробник компанії "Vodafone" привітав таким чином свого начальника з різдвом. На даний час SMS є одним з найдоступніших способів текстового спілкування. Зараз будь-який телефон здатний прийняти і відправити SMS, що робить даний канал зручним для використання як в рекламі, так і для звичайного спілкування.

Аудиторія месенджерів зростає з кожним днем, тому що вони надають більше можливостей, ніж SMS. Однак єдиного стандарту так і не з'явилося: для використання є безліч месенджерів, але не кожен користувач використовує однакове ПЗ. У пошуках "компромісів" встановлюються месенджери, які не використовуються постійно, що створює деякі незручності.

Тому для вирішення цієї проблеми лідери ринку почали розробляти універсальне рішення - стандарт RCS (Rich Communications Services) став саме таким. Створило даний онлайн-протокол об'єднання GSM в 2008 році в якості заміни застарілого стандарту SMS. До асоціації входить велика кількість компаній, які включають в себе як розробників ПЗ, так і виробників девайсів. Беручи до уваги кількість учасників для врегулювання стандарту, щоб дійти до точки задоволення всіх побажань було потрібно декілька років. Тільки в 2016 даний стандарт був прийнятий співтовариством компаній.

Різниця між SMS і RCS

RCS vs SMS

Головна відмінність RCS від SMS - кількість доступних функцій. RCS дозволяє прикріплювати файли до повідомлень, відправляти зображення, GIF, аудіо та відеоповідомлення. Даний функціонал вже доступний в месенджерах, але стандарт RCS об'єднає всіх користувачів і для цього не потрібно буде використовувати декілька програм. Тепер користувачі можуть робити повідомлення довше, дізнатися про статус доставки і створювати групи на кілька користувачів.

Чи використовується вже RCS?

На даний час головною силою, що просуває RCS став Google. Він безкоштовно готовий надати backend-сервіси операторам, щоб прискорити впровадження стандарту. На даний час йде все до того, що запуск і налагодження RCS повністю лягає на плечі операторів. Перші великі кроки зробили Verizon, вони вже пропонують його на смартфонах Pixel 3 і Pixel 3 XL. Хоча тут теж є проблеми, тому що стандарт доступний не на всіх пристроях даної моделі.

Сам додаток називається Chat, і аналітики вже і в цьому бачать загрозу. У Google є власний продукт для зв'язку - Hangouts Chat, що призведе до плутанини у користувачів. Плюс у цій ситуації в тому, що якщо у другого пристрою відсутня підтримка RCS, його власник отримає звичайне SMS.

Найближчим часом безліч великих операторів планує ввести в свої мережі новий стандарт і більшість буде використовувати стандарт RCS (Universal Profile). До них вже приєдналися T-mobile і Sprint. Офіційно відомо, що всередині мережі користувачі зможуть спілкуватися без будь-яких ускладнень, але нічого не сказано про зв'язок з абонентами інших операторів.

Універсальний профіль RCS

Проблем додає і те, що деякі оператори вводять у себе RCS, правда більшість з них відмовляється від стандарту Universal Profile, тому сумісність з іншими вендер неможлива і з'являється все більше питань про те, як зробити сумісність для всіх існуючих пристроїв.

Чи безпечно використовувати RCS?

Зараз усе активніше лунають гасла про небезпеку особистих даних, усе частіше відбуваються їх виток і кількість людей, що піклуються про анонімність і безпеку, зростає. Їх увагу привернув новий стандарт і викликав запитання з приводу його безпеки. Головна причина - RCS не має наскрізного шифрування, яке унеможливлює перегляд текстових повідомлень навіть розробниками додатків.

Інша сторона додатків, що працюють на стандарті RCS - доступність всіх стандартних методів безпеки: Layer Security (технологія, що використовується в HTTPS) і IPsec, який використовують при підключенні в VPN.

Ми отримуємо черговий месенджер, і вся його безпеку залишається на рівні "чи зручно мені ним користуватися?". Друге важливе питання: чи буде сенс його використовувати?

Подальший розвиток RCS

На даний час стандарт доступний для обмеженого кола людей у обмеженої кількості операторів. Стандарт безсумнівно має свої переваги перед SMS, але чи зможе він поширюватися досить швидко і за функціоналом обігнати вже звичні нам месенджери? А головне питання: чи стане RCS головним стандартом або буде ще одним конкурентом?

А поки технології розвиваються, використовуйте перевірені і надійні канали комунікації з клієнтами - SMS і Viber-розсилки.

Ошибка