ru

Статті

7 геніальних рекламних стратегій з історії, які змінили світ

7 геніальних рекламних стратегій з історії, які змінили світ

Опубліковано: 22 жовтня 2021

Реклама, як відомо, двигун торгівлі, а змусити двигун працювати на себе часом буває непросто. Історії геніальних рекламних стратегій доводять, що одна креативна ідея може створити всесвітньо відомий бренд, зробити знаменитою нікому невідому компанію і допомогти заробити власникам мішки реальних грошей. Розповідаємо про рекламні стратегії, які змінили світ!



Harley-Davidson

Harley-Davidson tatoo

Найвідоміший мотоцикл в світі - це не просто засіб пересування, а культовий байк, що втілює свободу і бунтарський дух кількох поколінь. В кінці 20 століття маркетологи компанії запустили масштабну акцію: всім, хто зробить татуювання з емблемою компанії, буде надана знижка на покупку байка. Татуювання з написом Harley-Davidson шанувальники марки роблять і досі, хоча акція давно закінчилася. В результаті рекламного ходу компанія отримала не тільки збільшення продажів і інтерес до бренду, але і безкоштовну вічну рекламу на тілах безлічі шанувальників.

Spinach Can

Моряк Папай з банкою шпинату

Американська компанія з виробництва шпинату вперше в історії використовувала продакт-плейсмент, і де б ви думали? У дитячому мультфільмі! У 1929 році в кінотеатрах Америки з'явився новий анімаційний фільм з милим головним героєм - морячком Папаєм. Які б перепони не зустрічалися на шляху персонажа, він з легкістю долав всіх супротивників, адже їв шпинат, який заряджав Папая надсилою. Через багато років з'ясувалося, що Spinach Can платили мультиплікаторам за те, щоб на екранах був зображений не аби який шпинат, а банки, які дуже нагадують продукт компанії. Мультик мав великий успіх, прихильники здорового способу життя всіляко підтримували проект, який, на їхню думку, був спрямований на оздоровлення нації, а Spinach Can рахували гроші, пишаючись вдало придуманою фішкою.

Sony

Акио Морита

У 1950-х Sony анонсували випуск портативного радіоприймача, настільки маленького, що його можна було б носити з собою. Покупці з нетерпінням чекали новинку, однак, коли чудо техніки вдалося зібрати, з'ясувалося, що розмір радіоприймача перевершував планований. Радіоприймач не поміщався навіть в кишеню сорочки, а значить, справа була проваленою. Вихід знайшов Акіо Моріта, один із засновників компанії, який запропонував поширювати приймачі оригінальним способом. Sony вирішили продати продукт за допомогою комівояжерів - людей, які ходять по домівках і пропонують купити товари. Для 6 тисяч комівояжерів по всьому світу пошили спеціальні сорочки зі збільшеною кишенею. Зі словами «Його дуже зручно носити в кишені» працівники з посмішкою на обличчях демонстрували радіоприймачі в своїх кишенях, що дозволило продати 4 тисячі новинок в перший же день роботи команди. Ніхто з покупців не помітив омани, а ті, хто помітили, бачили проблему в неправильному крої своїх сорочок.

Starbucks

Starbucks

Маркетологи всесвітньо відомої мережі кав'ярень провернули одну дуже цікаву угоду, яка дозволила їм захопити нову аудиторію американського ринку. Starbucks купили своїх головних конкурентів - мережу Seattle's best, яка позиціонувала себе як «анти Starbucks», роблячи все навпаки і залучаючи покупців, яким Starbucks з якихось причин не подобався. Купивши конкурентів, маркетологи компанії не стали закривати придбані кав'ярні і навіть не змінили їх концепцію, навпаки - намагалися зробити так, щоб відмінностей між двома мережами кав'ярень було якомога більше. Підсумок - Starbucks отримали аудиторію конкурентів, яку ніяким іншим способом не змогли б завоювати. Всі, хто любить Starbucks - йдуть в Starbucks, всі, хто не любить Starbucks - йдуть в Seattle's best, але гроші все одно залишаються в Starbucks. Непогано працює схема, чи не так?

JWT

Маркетолог Джеймс Янг і його історія з яблуками

Американська фірма розсилок «Джей Уолтер Томпсон» в 1940-х збільшила свої продажі в кілька разів і відкрила світові маркетолога Джеймса Янга. Джеймс був наймолодшим співробітником в компанії, коли на його голову впала проблема продати партію побитих яблук, покритих чорними плямами. Ідея Янга була проста: якимось чином потрібно видати недоліки товару за його переваги. Всім покупцям, які повинні були отримати яблука, коробки прийшли з листами «Зверніть увагу на ці плями. Вони вказують на те, що яблука вирощені в горах, при різких перепадах температур. Завдяки цьому яблука набувають характерної для них соковитості, цукристості і аромату. Якщо виявиться, що все сказане нами не відповідає дійсності, ви можете відіслати весь товар назад». Зрозуміло, що всі покупці з радістю повірили в казку про фрукти з Альпійських гір і згодом замовляли яблука з проханнями «надішліть з плямами, як в минулий раз». Фантазія Джеймса Янга і довірливість людей зіграли на руку компанії JWT.

Red Bull

Хронологія розвитку Red Bull

Це сьогодні всім знаком Red Bull, який «окрилює», а в 1987 році, коли напій тільки вийшов на широкий ринок, своєї «фішки» у Red Bull не було. Схожий тонізуючий ефект давали і Coca-Cola, і Pepsi, а змагатися з брендами-гігантами було нерозумно. Тоді засновник бренду Дітріх Матешиц вирішив відрізнити енергетик від конкурентів зовнішнім виглядом упаковки і навмисно завищеною ціною. Він зменшив обсяг тари, при цьому завищив вартість товару, зробив банку схожою на батарейку і став продавати Red Bull не в відділах напоїв, а в будь-яких інших відділах магазину. Цікаво, що справи швидко пішли в гору. І сьогодні багато брендів завищують ціни на свої товари і просять прибрати товар зі спеціалізованих полиць, щоб відрізнити свою компанію від конкурентів.

Dewar’s

Засновник Dewar’s Томас Дюар

Віскі Dewar's вперше з'явився у Великобританії в кінці 19 століття, коли «топовими» напоями англійців вважалися джин, ром і бренді. Засновник бренду Томас Дюара придумав незвичайний рекламний хід: він найняв кілька молодих людей, які ходили по барах Лондона і просили продати їм віскі Dewar's. Зрозуміло, напою в закладах не виявлялося. Презирливо фиркнув, хлопці демонстративно йшли з барів розчарованими. Через час сам Томас Дюара заходив до закладів і пропонував укласти контракт на поставку віскі, бари з радістю купували ящики нового алкоголю. За допомогою такої хитрої виверти через кілька місяців Dewar's пив весь Лондон, а через кілька років засновник компанії особисто об'їздив 26 країн, пропонуючи ресторанам і барам налагодити поставки свого продукту. Товарообіг компанії виріс більше, ніж в 10 разів.

Ошибка