ru

Статті

Будь в тренді: сторітеллінг в SMS-маркетингу

Будь в тренді: сторітеллінг в SMS-маркетингу

Опубліковано: 17 січня 2019

Останні кілька років піпл все гірше хаває «призовну» рекламу і все більше звикає до хліба і видовищ. Сторітеллінг – це вміння розповідати рекламу з історією, рекламу-розповідь, рекламу-казку. Ідея будь-якої історії - занурити клієнта в створений світ і запам'ятатися аудиторії. Як правило, на прямі продажі сторітеллінг не націлений, але на зміцнення впливу бренду, позиціонування себе на ринку, підвищення впізнаваності – працює дуже добре.

Сторітеллінг використовують всі більш-менш успішні компанії, або розбавляючи їм інші види реклами, або взявши за основу просування бренду. Розказані історії можуть бути локальними і використовуватися тільки в одній рекламній кампанії, а можуть - навпаки, стати основою концепції бренду. У другому випадку виділяють кілька видів сторітеллінга, зараз ви зрозумієте, про що мова.

Історія виникнення компанії

Така історія - відмінний варіант доповнити імідж компанії і стати ближче до народу. Стандартна схема - це коли «містер Сміт був бідний на зорі своєї кар'єри і ледве зводив кінці з кінцями. Потім ризикнув, відкрив бізнес N і став багатим і успішним. Тепер у нього власний замок, пара мільйонів доларів і 33 яхти. Вірте в себе і все у вас вийде». Майже всі всесвітньо відомі компанії мають в кишені подібну «тру сторі» - Puma, Nike, Ford, Mars, Apple, Instagram, IKEA, KFC ... список нескінченний. Спробуйте і ви розповісти громадськості про свій шлях до успіху - емоційна реакція аудиторії забезпечена, а значить, впізнаваність бренду стане вище.

Сторітеллінг KFC

Бренд-легенда

Може на правду подібні історії схожі мало, але сприймаються людьми дуже позитивно. Прикладом можуть служити бренд-легенди виробників солодощів Chupa Chups і годинників Daniel Wellington.

Енріке Бернат, автор чупа-чупсів, будучи зовсім юним, підглянув за маленьким хлопчиком, якого мама сварила за забруднені від солодощів руки. Бернат швидко зрозумів, що вирішить проблему паличка, прикріплена до цукерки. Після випуску продукту він звернувся до Сальвадора Далі з проханням створити логотип. Жовта ромашка Дали і цікава ідея Берната зробили свою справу. Сьогодні бренд Chupa Chups приносить материнської компанії Perfetti Van Melle основну частку доходу.

Філіп Тюсандер, засновник бренду годинників Daniel Wellington в 2011 році відправився в кругосвітню подорож і зустрів джентльмена з Британських островів – Даніеля Велінгтона. Джентльмен підкорив його прекрасним смаком в одязі і незвичайними годинниками на нейлоновому ремінці. По приїзду додому Тюсандер взяв стиль знайомого британця за основу нової марки аксесуарів. Історія запам'яталася клієнтам і дуже добре пояснила нестандартний дизайн годинників DW.

Сторітеллінг Daniel Wellington

Історія співробітника

Хто, як не рядовий співробітник великої компанії, буде близьким до народу? Часто в своїх відео-рекламах до такого прийому вдаються в McDonalds, згадаємо хоча б кампанію 2017 року «Кожне ім'я важливо» або весняну кампанію 2018 року «Ми цінуємо різних людей». Охоронець Андрій, системний адміністратор Сергій або буфетниця Олечка, які з палаючими від щастя очима розповідають про те, як у вас класно працювати, точно запам'ятаються і завоюють серця ваших клієнтів.

Благодійна історія

Ми вже писали, що Покоління Y і Покоління Z дуже люблять бути втягнутими в благодійні історії, широта душі вашої компанії і регулярна допомога кому завгодно може зміцнити бренд і внести вагомий внесок у позиціонування компанії. Прикладом таких історій на українському ринку може служити бренд Aroma Kava, після продажу кави великого формату вони відраховують певну суму в фонд допомоги онкохворим дітям «Пігулки»; ПриватБанк, що дозволяє списати решту після проведених грошових операцій на допомогу армії, дитячим будинкам або онкохворим людям; київський «Пробіг під каштанами», кошти від участі в якому йдуть на покупку устаткування для Центру дитячої кардіології. Благодійність - це не історія, а в першу чергу справа, але на впізнаваність бренду і довіру до компанії такий сторітеллінг може вплинути дуже позитивно.

Сторітеллінг Aroma Kava

Ірреальна історія

Явно неправдива, фантазійна історія, яка розповідає про історію виникнення, виробництво або реалізацію продукту. Фіолетові корови, які дають альпійське молоко у Milka; RedBull, що окриляє усіх і кожного; Twix, палички якого виробляють на різних заводах; сім'я турботливих пінгвінчиків Kinder Pingui і ще безліч історій, вигаданих для створення іміджу бренду. Незвичайний персонаж, цікава казка і грамотне візуальне доповнення образу роблять ірреальні історії улюбленими як для дітей, так і для дорослих. Сторітеллінг Milka Сторітеллінг Twix

Як сторітеллінг можна застосувати в SMS-маркетингу?

Розповісти довгу історію з драматичною розв'язкою в SMS, звичайно, не вийде, але використовувати прийоми сторітеллінга в SMS-кампаніях - завжди цікаво і ефективно. Як ми казали раніше, на прямі продажі сторітеллінг не налаштований, але хороша історія зможе сформувати довіру до бренду, підвищити впізнаваність і створити позитивний імідж компанії.

  • Сторітеллінг в SMS-маркетингу повинен бути продуманий. Часто це не одне і не два повідомлення, а ціла серія розсилок, взаємопов'язаних між собою. У таких випадках буде дуже доречна наявність брендового героя (кіт Матроскін в «Простоквашино», Ведмедик Барні в бісквітах «Барні», Червоний та Жовтий в M & M's, Санта Клаус в зимових рекламних кампаніях Coca-Cola) від імені якого ви можете захопити клієнта в подорож в пошуках бонусів, прогулянку по вашому сайту або квест по отриманню знижкових пропозицій в Інтернет-магазині.

    Рекламний текст, написаний від імені Лисички для магазину «Фокстрот» або рожевого Зайчика для бренду «Заречье» буде сприйматися логічно і виглядати оригінально. Якщо у вас є подібний герой, нехай він і мелькає у вашому логотипі або локальних рекламних кампаніях - час вивести його «в люди» в SMS-розсилках.

  • Цілі історії можуть ховатися і за картинками. Якщо у вашому штаті є дизайнер або людина-фотошоп, запропонуйте йому придумати міні-комікс або візуальну історію. Такий контент буде працювати в Viber-розсилках, можна або надсилати картинки по одній протягом певного часу, або розіслати один візуальний малюнок, доповнивши його кнопкою або посиланням, що веде на продовження історії. Подібний сторітеллінг стане приманкою для клієнтів, що веде на ваш сайт або лендінг, а також зможе підвищити лояльність до компанії і стати «фішкою» вашого бренду.

    Для прикладу зверніть увагу на комікси від Bird Born або Ієгуда Аді Девіра, візуальними історіями ці автори змогли заслужити любов публіки, стати знаменитими і заробити непогані гроші. Ефект приманки буде працювати і в текстовому варіанті Viber-розсилки або розсилки SMS.

Сьогодні сторітеллінг - це не тільки історія в класичному розумінні, а й відео, інфографіка, комікс, картинка або мем. При цьому, чим оригінальніше і простіше буде оформлення вашої розповіді, тим швидше і краще посил сприйматиме аудиторія.

Кілька рекомендацій для тих, хто вирішив створити рекламний сторітеллінг

1 Стежте за трендами

Актуальні історії містять образи актуальних героїв і відсилання до недавніх подій. Реклама з використанням історії «на злобу дня» завжди ефективніше нейтральної.

2 Надихайтеся чужими історіями

Як кажуть постмодерністи, все історії на світі вже були розказані. Підглядайте за історіями інших компаній - і обов'язково створите ефективну свою.

3 Використовуйте історії клієнтів

Про вашу компанію за вас легко може розповісти клієнт. Попросіть покупців дати розгорнутий відгук про вашу продукцію або послугу, пригадати курйозні випадки або незвичайні ситуації, пов'язані з вашим бізнесом.

4 Приділяйте увагу оформленню

Де б не з'являлася ваша реклама-розповідь, звертайте увагу на форму подачі: грамотність, шрифти, візуальне оформлення та розташування.

Сторітеллінг - незвичайне рішення звичайних рекламних проблем. Будьте в тренді і занурюйте покупців в створені вами історії. Не бійтеся креативити і давати волю фантазії: в наш час в рекламі можна все! Бажаємо успіхів! ;)

Ошибка